Σημαντική η παρουσία της Λαϊκής Ενότητας στη φετινή Γιορτή της Ουμανιτέ

11879071_906145949455023_5725741290869744900_oΗ Γιορτή της Ουμανιτέ είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ παγκοσμίως. Διοργανώνεται από την ιστορική εφημερίδα Ουμανιτέ, η οποία πρόσκειται στο ΚΚ Γαλλίας. Στο πλαίσιο της διεξάγονται σημαντικές ανοιχτές συζητήσεις μεταξύ σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων και αγωνιστών από όλες τις χώρες του κόσμου.

Τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας στο Παρίσι, μαζί ανένταχτους αγωνιστές, έδωσαν δυναμικά το παρόν στη φετινή Γιορτή της Ουμανιτέ, καλεσμένοι στο μοναδικό ελληνικό περίπτερο στο φεστιβάλ, εκείνο του συλλόγου Grèce-France Resistance, στόχος του οποίου είναι η υποστήριξη στους αγώνες του ελληνικού λαού για κοινωνική απελευθέρωση και εθνική ανεξαρτησία. Η παρέμβαση αυτή ήταν καίρια, καθώς έδωσε το μήνυμα σε όλα τα αριστερά κόμματα του εξωτερικού ότι ο αγώνας στην Ελλάδα δεν έχει τελειώσει και ότι υπάρχουν προοδευτικές, ριζοσπαστικές δυνάμεις που εργάζονται για μία εναλλακτική πορεία της χώρας, πέρα από ιμπεριαλιστικές κηδεμονίες και λαοκτόνα μνημόνια.

Παράλληλα, στο περίπτερο του συλλόγου Grèce-France Resistance διοργανώθηκαν δύο πολύ σημαντικές συζητήσεις, στις οποίες ο κόσμος συμμετείχε μαζικά.

Το μεσημέρι του Σαββάτου διοργανώθηκε συζήτηση με θέμα κατά πόσον ήταν μονόδρομος η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, αλλά και για τις εναλλακτικές που υπάρχουν. Ομιλητές ήταν ο Βαγγέλης Γουλάς από τη Λαϊκή Ενότητα, η Clémentine Autain από το Ensemble (τάση του Μετώπου της Αριστεράς), ο Guillaume Etievant από το Κόμμα της Αριστεράς και ο Jean-Albert Guidou από τη μεγαλύτερη γαλλική συνδικαλιστική οργάνωση, τη CGT.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα την αναγκαιότητα της επανίδρυσης της Ευρώπης (ως ηπείρου, όχι της ΕΕ) και τα γεωστρατηγικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που άπτονται του ελληνικού. Παρεμβαίνουσα από τη Λαϊκή Ενότητα ήταν η Αλίκη Παπαδομιχελάκη, ενώ συμμετείχαν ο Christophe Ventura, ερευνητής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής (IRIS), αλλά και η Joelle Fontaine ως ιστορικός.

Βαρύνουσα ήταν και η παρουσία των μελών της Λαϊκής Ενότητας, που προσκλήθηκαν ως ομιλητές σε πολλές άλλες συζητήσεις που διοργανώθηκαν σε άλλα περίπτερα, πέραν του ελληνικού.

Το ενδιαφέρον που επέδειξαν για την κατάσταση στην Ελλάδα αγωνιστές από όλες τις γωνιές του πλανήτη, αλλά και ο ενθουσιασμός τους όταν κατάλαβαν πως η μάχη δεν έχει τελειώσει, αλλά υπάρχουν δυνάμεις που είναι πρόθυμες να αγωνιστούν μέχρι τέλους για τη Δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική ανατροπή, αποτελούν σημαντικές παρακαταθήκες για το λαϊκό κίνημα τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.11986938_10206165246522690_889220687857163461_n