Ο κ.Τσίπρας αποκαλεί ισραηλινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ :Γκάφα ή προμελετημένο έγκλημα ?

Βαγγέλης Γούλας  Vangelis Goulas·vendredi 27 novembre 2015

O Έλληνας Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Rivlin στην Ιερουσαλήμ κλήθηκε να υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών του ισραηλινού προέδρου. Ο κ.Τσίπρας έγραψε εκεί : «είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι στην ιστορική σας πρωτεύουσα και να έχω την ευκαιρία να συναντήσω την εξοχότητά σας », ανέφερε ο δημοσιογράφος Tal Shalev της ισραηλινής τηλεόρασης I24news.
Η δήλωση είναι άνευ προηγουμένου από Ευρωπαίο ηγέτη στο βαθμό που η κατάσταση της πόλης είναι αμφιλεγόμενη , η διεθνής κοινότητα αναφέρεται ειδικότερα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη.
Η πόλη κατακτήθηκε από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών τον Ιούνιο του 1967, και έκτοτε είναι υπό κατοχή. Το 1982, το Ισραήλ ψήφισε ένα νόμο για να προσαρτήσει την ανατολική πλευρά της πόλης. Αυτή η προσάρτηση έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα, η οποία θεωρεί ότι το καθεστώς της πόλης δεν είναι καθορισμένο και αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των μεριών ή υποστηρίζει τα αιτήματα των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης.
Ο ΟΗΕ χρησιμοποίησε τον όρο « κατεχόμενα εδάφη » στα ψηφίσματα 242 της 22 Νοεμβρίου 1967 και γενικότερα « κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» από το 1970, Το Ισραήλ μιλάει για την Ιουδαία και την Σαμάρεια για να περιγράψει τη Δυτική Όχθη και βλέπει κάποια “αμφισβητούμενα εδάφη”
Αυτά είναι ουσιαστικά: η Δυτική Όχθη, η Ανατολική Ιερουσαλήμ και η Λωρίδα της Γάζας.
Το Ψήφισμα 58/292 της 14ης Μαΐου 2004 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών εγκρίνει η έννοια του «Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ :

« With Great Honor to be in your historic capitol and to meet your excellencies » Tsipras in Presidents Rivlin’s guest book

 

«Επιβεβαιώνοντας επίσης το ψήφισμα της 66/18 της 30ής Νοεμβρίου 2011 και όλα τα ψηφίσματα σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, έχοντας κατά νου ότι η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ τονίζει την ανάγκη να βρεθεί τρόπος για την επίλυση μέσω διαπραγματεύσεων του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δύο κρατών .

Υπενθυμίζοντας τη συμβουλευτική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της 9ης Ιουλίου Νο 20043, επιβεβαιώνοντας το ψήφισμά της 58/292 της 6ης Μαΐου 2004, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση του κατεχόμενου παλαιστινιακού εδάφους από το 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, παραμένει μια στρατιωτική κατοχή και σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ο παλαιστινιακός λαός έχει το αναμφισβήτητο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί του εδάφους του,  »

Είναι μήπως αποτέλεσμα γκάφας η πράξη αυτή του κ Τσίπρα να γράψει« ιστορική σας πρωτεύουσα” στο βιβλίο Ισραηλινού προέδρου ή μήπως λειτουργεί σαν « λαγός» εξυπηρετώντας άλλα βρώμικα παιχνίδια των καινούργιων του συμμάχων . Αυτών που μέχρι πριν ενάμιση χρόνο φορώντας την παλαιστινιακή μαντίλα σε διαδήλωση χαρακτήριζε τις πράξεις τους “θηριωδία” , και τώρα μιλάει για «κλιμάκωση της βίας από τις δυο μεριές» εξισώνοντας το θύμα με τον σφαγέα …
Βαγγέλης Γούλας
27/11/2015