Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι προτεκτοράτο και ευρωατλαντικό οικόπεδο

Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι προτεκτοράτο και ευρωατλαντικό οικόπεδο

Οκτώβριος 10, 2016

Η ΕΛΛΑΔΑ, ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ -ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ – ΝΟΒΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΜΕ ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε, αναφερόμενο στη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και στην οποία θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα, έκανε την παρακάτω δήλωση:

»Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να παραμένει θεατής και άβουλος ενεργειακός δορυφόρος των ΗΠΑ, την ώρα που κυοφορούνται σοβαροί ενεργειακοί σχεδιασμοί και ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή.

Η κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης Πούτιν – Ερτνογάν, οφείλει να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει αμέσως, πλήρως και στο ακέραιο την συμφωνία που υπέγραψαν Παν. Λαφαζάνης και Al. Νovak στην Πετρούπολη για την κατασκευή αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο, ο οποίος διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας και του ευρωπαϊκού τμήματος της Τουρκίας, θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος, με κατεύθυνση την Κεντρική Ευρώπη.

Η συγκεκριμένη ελληνορωσική αυτή συμφωνία, για αγωγό από το ελληνικό έδαφος με ρώσικο φυσικό αέριο, είναι μοναδική και άκρως επωφελής για την ελληνική οικονομία, τα δημόσια ταμεία και τα εθνικά μας συμφέρονται και είναι αδιανόητο να τίθεται στο ψυγείο προκειμένου να εξυπηρετηθούν αμερικάνικοι σχεδιασμοί.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να στρεψοδικεί, να κρύβεται και να πετάει την μπάλα στην εξέδρα για ένα κρίσιμο ενεργειακό και εθνικό θέμα, όπως αυτό του αγωγού στην Ελλάδα με ρώσικο αέριο.

Επί τέλους, η Ελλάδα πρέπει να πάψει να συμπεριφέρεται ως  μνημονιακό προτεκτοράτο και να κινείται ως κάθε χρήσης ευρωατλαντικό οικόπεδο.»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

10/10/2016